The architecture of the museum

© Jean Dominique Billaud - Le Nautilus

 

 

Housed in an open and bright contemporary architecture, the museum was designed by the architect Jean-Claude Pondevie. Built in 1995, the museum has straight, regular, refined and elegant lines.

The architectural project aims at the most complete formal integration possible into the landscape. The flat roof and the staircase in the ground were choose on that purpose. Besides, the elements of the building differ from the vernacular architecture in the vineyards of Nantes.

The importance given to the bay windows, the presence of wooden shelves, as well as the resolutely contemporary materials (concrete structure in particular) different from the traditional practice.

The walls covered with stones are meant to echo the old houses of the borough of Pallet. In his project, the architect wished to symbolize a construction that comes out of the ground.

The white paint and the stone walls create a contrast that emphasizes the different materials. This choice of the architect is also translated as a "signal that help to see the museum". The rigor and purity of the exterior lines take their full force inside the museum in which the different spaces create the opening onto the landscape. Visitors use to say « we did not expect that! »